Možno ste už o graveloch niečo počuli, ale spoznali by ste ho keby okolo vás na ulici prešiel? Ľahko by ste si ho mohli spliesť s klasickým cestným bicyklom. Pritom gravely sa od klasických cestných bicyklov líšia v niekoľkých zásadných detailoch.

 

Čím sa gravel biky odlišujú od cestných:

• Pohodlnejšia geometria (kombinácia komfortu horských bicyklov a vzhľadu cestných bicyklov)

• Šírka plášťov, ktoré poskytujú väčší komfort

• Ergonomicky tvarované riadidlá s pohodlnejším úchopom

• Výkonné kotúčové brzdy

• Niektoré modely majú možnosť montáže nosičov a kapsičiek priamo na rám, aby hmotnosť batožiny rozložili na celý bicykel rovnomerne.

• Celkovo sú robustnejšie a odolnejšie pre jazdu v náročných podmienkach.

 

Možno sa pýtate, aký je rozdiel medzi gravelovým a cyklokrosovým bicyklom. Cyklokroska je priamo určená na preteky v blatistých okruhoch a geometria ich rámu je nastavená hlavne na výkon. Šírka plášťov je obmedzená medzinárodnou cyklistickou úniou UCI na 32 mm. Oproti ním majú gravely geometriu rámu nastavenú komfortne, aby jazdec zvládal aj niekoľkodňové cestovanie. Rám je pripravený pre použitie s plášťami šírky až 45 mm.

 

Všeobecne v ťažšom teréne sú gravel biky komfortnejšie a hravejšie, avšak s čo najväčším prenosom sily pri šliapaní. So širokými plášťami a spoľahlivými brzdami sú pripravené aj do najnáročnejších podmienok. Nemenej dôležité sú pevné kolesá a odolné komponenty s dlhšou životnosťou a znesú hrubšie zaobchádzanie. Hmotnosť gravel bikov sa väčšinou pohybuje okolo 8 - 10 kg.